<![CDATA[NEMINVESTERING.DK - Aktienøgletal - PE + PEG værdierne]]>Thu, 16 Apr 2020 11:54:17 +0200Weebly<![CDATA[Aktienøgletal  - PE og PEG værdierne]]>Thu, 09 May 2019 15:27:59 GMThttp://neminvestering.dk/aktienoslashgletal---pe--peg-vaeligrdierne/aktiengletal-pe-og-peg-vaerdierne
​Når man skal sammenligne flere forskellige aktier eller blot vurdere enkelt aktier for sig selv kommer man sjældent uden om diverse nøgletal.

I dette afsnit giver jeg en gennemgang af det nok mest kendte og brugte nøgletal, nemlig PE. PE bliver både kaldt P/E, PE-værdien og PE-Ratio. P/E fortæller om forholdet mellem en aktuel aktiekurs og indtjeningen i firmaet.
Når man derfor taler om ”dyre” og ”billige” aktier er det sjældent aktiekursen der bliver omtalt, men derimod henvises der til PE-værdien.

En PE-værdi på fx 20 fortæller dig at du skal holde aktien i 20 år før den har indtjent sin egen aktuelle aktiekurs. Værdistigningen kan du få glæde gennem en højere aktiepris, udbytte eller en blanding heraf. Dette er meget afhængigt af det enkeltes firma strategi 
En høj PE-værdi Indikerer at et firma har en relativ lav indtægt ift. aktiekursen, og ses derfor ofte som dyr. En høj PE-værdi kan dog godt forsvares hvis firmaet har høj vækst. PE-værdien fortæller nemlig om den aktuelle indtjening i firmaet.

Det er også vigtigt at pointere at forskellige brancher generelt har forskellige PE-værdier, og det derfor fx ikke altid er fornuftigt at sammenligne banker med en vindmølleproducent.

​PE-værdien fortæller dog ikke den fulde historie om firmaet, og det er derfor altid fornuftigt at tage flere nøgletal med i sin vurderinger. Det er her blandt andet PEG-værdien (PEG-ratio og PEG), kommer i spil.

PEG indregner normal de næste 5 års forventede vækst og fortæller derfor noget om fremtiden i firmaet. Fremtiden er dog altid usikker og væksten kan være både højere og lavere end forventningerne. PEG kan også beregnes på baggrund af den vækst der har været i firmaet de seneste 5 år. Det åbner dog blot op for dilemmaet om, at tidligere resultater er ingen garanti for fremtidige resultater. Det er et mantra man ofte hører og som er sandt.

Jeg mener ikke enkeltaktier er der hvor man skal starte som ny investor. Hvis jeg selv var ny investor ville jeg starte ud med en global indeksfond og supplere med et par fokuseret ETF’er mod markeder jeg har tiltro til og måske et par enkeltaktier.
* affiliate links
]]>